Jeanne d’ArcWees mild
Ga dapper

Jeanne d’Arc zal in premiere gaan op 20 augustus 2023 op een van de mooiste plekken die ik ken: Natuurtheater De Kersouwe.


Al heel lang had ik de wens om een theaterstuk te schrijven over Jeanne d'Arc. Ze is geen onbekend figuur, en ook in de (theater)literatuur meermaals ten tonele gevoerd zoals bij George Bernard Shaw(Saint-Joan), Friedrich Von Schiller(Die Jungfrau von Orleans), Bertold Brecht(Die heilige Johanna der Slachthöfe), Tom Lanoye(Gilles en Jeanne) of Shakespeare(Henry VI). Als je het mij vraagt, blijven die teksten erg oppervlakkig en doen ze het verhaal rondom Jeanne weinig eer aan. Ook Jeannes innerlijke leven komt zelden aan bod, laat staan dat er andere vrouwen aan het woord komen. Daar wilde ik verandering in brengen. In Jeannes levensloop zijn er veel interessante aanknopingspunten om het te hebben over (on)geloof, hoop, vrouwelijkheid en strijd.

In het theaterstuk ga op zoek naar de persoonlijke, individuele drijfveren en de motivatie van de mensen om zich achter Jeanne te scharen of zich tegen haar te keren. Daarnaast wil ik de innerlijke zoektocht van Jeanne zelf aandacht geven, onder andere in dialoog met de mensen die ze vertrouwt(waaronder haar biechtvader) en die ze weet te overtuigen van haar geloofwaardigheid en kracht.


Hiernaast zie je een van mijn inspiratiebeelden voor de tekst, een foto van Synchrodogs, een Oekraïns fotografieduo. 

Ik kreeg ondersteuning van de Auteursbond voor de eerste uitwerking van de theatertekst en later ook van De Kersouwe.Data
Première: zondagmiddag 20 augustus om 14u30

Avondvoorstellingen: zaterdag 26 augustus, 2 en 9 september om 20u30 

Middagvoorstellingen: zondag 27 augustus, 3 en 10 september om 14u30 

Kaartverkoop verloopt via De Kersouwe.

Een eerste glimp!
Dit is een tekstfragment uit het stuk: