Team Melancholie


Een avond voor de melancholie

(Menen, 2021)
Sara Haeck, Hanne Machielsen en Lotte Lola Vermeer woonden jarenlang samen in een donker huis in Brussel. Sindsdien proberen ze de melancholie, die hen daar regelmatig overviel, te vatten. Ze zijn op zoek naar wat het juist is, kan zijn en vooral: hoe het ons allemaal verbindt.

Een sluitende definitie lijkt onmogelijk, maar over één ding is Team Melancholie het eens: het is géén onnodig zwelgen, geen aanstellerij, maar een kracht die, als we hem juist weten in te zetten, tot creativiteit en verbondenheid kan leiden. Als ware melancholische strijders gaan ze op onderzoek: waar zit de melancholische mens? En kunnen we de melancholie delen?

In de zomer van 2021 verkenden ze tijdens een eerste residentie de melancholie in Menen. Ze hielden enquêtes, doen fugues en namen in hun bagage Nick Cave, Joke Hermsen en Interstellar met zich mee. Van 13 tot 24 september werkt Team Melancholie, in samenwerking met De Figuranten, twee weken rond het thema De Ruimte. In de eindeloosheid en afstand zit niet alleen schoonheid en eenzaamheid. Maar ook bij uitstek: melancholie.

Creatie: Sara Haeck, Hanne Machielsen en Lotte Lola Vermeer
Samen met: CC De Steiger, De Figuranten, Youness Khoukhou, ão

In 2022 deden we in opdracht van GC Kontakt in het kader van 100 jaar tuinwijken een co-creatie project in Sint-Pieters-Woluwe.

Enkele maanden struinden we er rond en bevroegen de bewoners met een enquete rond de vraag Wanneer keek je voor het laatst naar de sterren? We sloten het feestelijk af met een openlucht museum voor de melancholie en rode wijn bij de ondergaande zon op een maisveld met fagot en dans

Ook richtte ik er een Square de Melancholie op en schreef daar mijn ervaring  in een review.